Acrylverf droogt razendsnel. Niet alleen op je doek, maar ook op je palet en in je penselen. Veel mensen vinden de snelle droogtijd vervelend, vooral als ze gewend zijn om met olieverf te werken. Er zijn hulpmiddelen om de droogtijd te verlengen, maar je kunt ook leren omgaan met de snelle droogtijd.
Hoe snel droogt acrylverf?
De droogtijd wordt door een aantal factoren bepaald. Op papier droogt de verf sneller dan op een doek, bij warme temperaturen droogt de verf sneller, dunne lagen drogen sneller dan dikke en nog wat van dat soort dingen.
Op je doek of papier kun je na ongeveer tien minuten niet meer in je verf doorwerken. In je kwast droogt de verf ook zo snel; zodra je wisselt van kwast moet je de vieze kwast direct goed schoonmaken.
Op je palet droogt de verf ook snel, afhankelijk van de hoeveelheden verf die je gebruikt. Maak je dikkere stapels verf aan, dan kun je er uren mee werken. Gebruik je heel weinig verf, dan is het na tien minuten droog.
Droogtijd verlengen met mediums
Er zijn mediums die je door je verf kunt mengen, waarmee de droogtijd wordt verlengd. Een bekend hulpmiddel is Retarder.
Retarder verlengt de droogtijd van je verf, maar het heeft een groot nadeel: je mag er maar weinig van toevoegen, anders gaat de verf rare kuren vertonen. Meestal mag je maar 5% Retarder ten opzichte van je verf toevoegen. De verf droogt dan wel langzamer, maar dat is minimaal. Als je geluk hebt kun je tot twintig minuten redelijk doorwerken in je verf. Kortom: veel gedoe en het voordeel is te verwaarlozen.
Tegenwoordig kun je ook Droogvertragend Medium kopen. Hiermee verleng je de droogtijd aanzienlijk, en je hoeft er niet voorzichtig mee om te springen. Je kunt zoveel toevoegen als je wil, alleen wordt je verf dan wel steeds transparanter (doorschijnender, minder dekkend).
Leren omgaan met de droogtijd
Toch wil ik er voor pleiten om met de droogtijd van acrylverf te leren omgaan. Dat heeft twee grote voordelen: je wordt technisch gezien een veel beter schilder en je bent niet afhankelijk van toevoegingen.
Je wordt een beter schilder omdat je moet leren plannen en op een technische manier vloeiende overgangen moet leren maken. En juist door de snelle droogtijd krijg je ook de kans om te leren. Doe je iets niet helemaal goed? Dan laat je het even drogen en dan ga je er gewoon nog eens overheen.
De technische vaardigheden die je leert met acrylverf kunnen je bij alle andere verfsoorten van pas komen, terwijl dat omgekeerd niet altijd het geval is. Door verfijning van je technieken en het leren voorbereiden op een schildersessie heb je geen last meer van de snelle droogtijd. Sterker nog: de droogtijd wordt een voordeel! Leden van De Schilderclub.nl kunnen onderstaande tips in de praktijk zien in de videotutorials.
Tips om met de droogtijd om te gaan
1: Genoeg verf aanmaken voor de sessie
Stel jezelf een doel voordat je gaat schilderen. Bepaal welk stuk je wil gaan aanpakken in je schilderij. Doe de kleuren die je ervoor nodig denkt te hebben op je palet. Probeer in te schatten hoeveel verf je nodig zult hebben voor deze sessie. Neem liever wat teveel dan te weinig. Als je genoeg verf aanmaakt, droogt het op je palet veel langzamer uit. Lees hierover meer in het blog over het voorbereiden van kleuren op je palet.
2: Bepaal vooraf welke kleuren je nodig hebt
Ga van tevoren na welke kleuren je voor de sessie nodig hebt. Je hoeft niet al je kleuren op het palet te leggen. Pak alleen de kleuren die je nodig denkt te hebben. Olieverfschilders kunnen rustig alle kleuren op hun palet leggen en er dagenlang mee werken. Acrylverfpaletten gaan na de schildersessie over het algemeen de prullenbak in.
Hieronder een voorbeeld. Ik had een half uur de tijd en ik besloot de duinen in de achtergrond wat meer detail te gaan geven. Ik maak de hoofdkleuren in de juiste hoeveelheid aan op mijn palet. Kleuren die ik niet nodig heb, heb ik ook niet op mijn palet gedaan.
3: Maak de belangrijkste mengkleuren eerst allemaal aan op je palet
Bekijk wat je precies wil doen in de tijd die je hebt en meng dan de belangrijkste kleurgroepen alvast voor. Stapeltjes verf drogen minder snel uit. Ook wordt het schilderproces hierdoor makkelijker, want je kunt snel de kleurgroepen opzetten. Daarna kun je makkelijk en snel eventuele tussenkleuren bijmengen. Eigenlijk doen olieverfschilders dit meestal ook, alleen kunnen zij het palet met de mengkleuren dagenlang laten liggen.
4: Overgangen plannen
Als je vloeiende overgangen moet maken, dan kun je het best de belangrijkste kleuren eerst heel precies aanmaken op je palet. Je kunt daarna grofweg de belangrijkste kleuren op je doek zetten. Vervolgens kun je je op de overgangen storten. Je kunt de basiskleuren op je palet dan stapsgewijs aanpassen. Zo kom je tot prachtige overgangen.
5: Overige tips: vochtige paletten en plantenspuit
Er zijn mensen die een dienblad als palet gebruiken en dat na afloop met een laag folie in de koelkast bewaren. Ook zijn er tegenwoordig zogenaamde Stay-Wet-paletten te koop. Dat zijn paletten waarbij je de verf vochtig kunt houden. Daardoor kun je er langer mee doen.
Dit kunnen nuttige dingen zijn, zelf gebruik ik ze niet. Ik schilder dagelijks en ik hoef niet veel verf weg te gooien. Ik kan tegenwoordig redelijk goed inschatten hoeveel ik nodig heb voor een bepaald stuk en voor de tijd die ik heb. Dat kun je alleen leren door ook af en toe de fout in te gaan. In het begin maak je weleens wat teveel of te weinig aan.
Verder schilder ik het liefst met verse verf. Met Stay-Wet-paletten en bewaren in koelkasten en dergelijke merk ik dat de verf wat verandert van textuur en dat vind ik niet fijn. Toch zijn er veel mensen die het wel heel prettig vinden om met dit soort paletten te werken.
Dan nog een simpel en doeltreffend hulpmiddel: de plantenspuit! Je kunt je palet af en toe licht benevelen met een plantenspuit. Pas wel op dat het geen waterballet word en Pokon is ook niet nodig! Dit werkt erg goed, ik doe dat zelf vaak op zomerse (warme) dagen.
Kwestie van wennen
Tot slot: elke verfsoort heeft zo zijn voor- en nadelen. Zelf vind ik het leuk om ergens voor te kiezen en er dan ook gewoon vol voor te gaan. Als je wat meer ervaring krijgt, dan denk je niet eens meer aan de nadelen en zie je alleen nog maar de mooie voordelen die acrylverf biedt!
Marie jeanne
op 02 May 2021Jolanda
op 20 Jun 2021Lara
op 28 Jul 2024