Voor mijzelf is dit op de eerste plaats: zien hoe het water de prachtige zuivere pigmenten met zich meeneemt en het effect van de wijze waarop deze uiteindelijk op het papier neerslaan en opdrogen.
Dit is voor een heel groot deel te sturen, maar er ontstaan soms ook hele verrassende effecten die heel spectaculair kunnen zijn.
Ook is de Aquareltechniek uitstekend te combineren met andere teken en schilder media zoals: Witte Gouache verf, Inkt uit een potje of uit fineliners, de Gelly Roll Pen, Aquarel potloden en Brushpennen.
Een schilderwerk gemaakt met de briljante en doorschijnende kleuren van de Aquarelverf, is altijd meteen herkenbaar en “springt” je tegemoet.
Hieronder zie je een prachtige Libelle welke ik maakte met Aquarelverf in combinatie met de Witte Gouache verf en de Witte Gelly Roll Pen.
- De transparantie van Aquarelverf zorgen ervoor dat de vleugels van deze prachtige Libelle ook daadwerkelijk “transparant” lijken. Je kan de achterliggen takjes door de vleugels heen zien schijnen.
- De witte fijne lijntjes op de vleugels zelf zijn gemaakt met de Gelly Roll Pen. Dit maakt ze extra teer.
- En beneden, in het Oevergedeelte, paste ik de Witte Gouache verf toe. Deze verf is juist niet transparant maar dekkend en laat de Libelle nóg doorschijnender lijken…
De Libelle staat symbool voor verandering en verandering is precies datgene wat het Aquarelleren jou zal gaan bieden tijdens je Artistieke reis.
Hoe te beginnen met Aquarelleren
Wanneer je nog maar net begonnen bent om je te gaan verdiepen in het creëren van je eigen werelden op papier, dan is het het slimste om met simpele basisvormen te beginnen.
Leg de lat dus lekker laag en raak bekend met je schilder materialen en hoe de verf zich gedraagt, samen met het water op het Aquarelpapier.
Hieronder zie je een voorbeeld van het oefenen met de 4 belangrijkste basis vormen te weten: De Kubus, De Cilinder, De Kegel en de Bol.
Nog wat pluspunten
Wanneer je klaar bent met schilderen, kan je je palet gewoonweg aan de kant leggen. De verf droogt op maar wanneer je de volgende dag (of voor mijn part, de volgende week) weer verder wilt gaan, dan hoef je alleen maar water toe te voegen en je kan vrolijk je kunstzinnige reis hervatten.
Ook de kwasten zijn na het beëindigen van je schilderssessie, eenvoudigweg te reinigen met water, waarna je ze plat op de tafel laat drogen en dat is alles. Geen gedoe dus met sterk riekende oplosmiddelen.
Ook geven je schilderwerken niet af en eventueel gemorste verf in kleding, is na één wasbeurt verdwenen.
Verder is de Aquarelverf zelf ook helemaal geurloos in tegenstelling tot bijvoorbeeld Olieverf.
Wat ook nog een voordeel is: Je kan de verf zowel verkrijgen in Napjes als in Tubes. Een doos met napjes is bijvoorbeeld ideaal als je buiten wilt gaan schilderen (op vakantie) en de tubes zijn ideaal voor het opzetten van een groter palet bij je grotere projecten.
Op Schilderclub.nl maar ook op Tekenclub.nl vind je hier uitgebreide Tutorials over met leuke en eenvoudige opdrachten en een handzaam werkboek.
Moet ik kunnen tekenen om te kunnen schilderen?
Je hoeft geen doorgewinterde tekenaar te zijn om al te kunnen beginnen met schilderen.
Het onder de knie hebben van wat basis Schetstechnieken, maakt het natuurlijk wel wat eenvoudiger voor je. Dus heb je echt nog nooit getekend, bezoek dan ook gerust eens onze Tekenclub.nl
Ik hoop dat ik je enthousiast hebt gemaakt over deze prachtige Schildertechniek!
Artistieke groetjes van Lineke ^^
Rina van den Busken
op 25 Aug 2020Toon Nagtegaal
op 04 Sep 2020