Acrylverf: schilderen op papier

Met acrylverf kun je heel goed op papier schilderen. Dat gaat het lekkerst als je het papier eerst van een laag Gesso voorziet.

Waar moet het papier aan voldoen?

Acrylverf hecht bijna overal wel op, ook op papier. Toch is niet elke papiersoort geschikt om op te schilderen.

• Gebruik papier van minimaal 300 gram. Dunner papier gaat bobbelen door de wateropname.

• Gebruik papier met een ruwe oppervlakte. De verf laat dan makkelijk los van je kwast. Op glad papier glijd je teveel uit.

Acrylverfpapier: minimaal 300g/m2 en genoeg structuur om op te schilderen

Acrylverfpapier: minimaal 300g/m2 en genoeg structuur om op te schilderen

Acrylverf papier

Bij kunstenaarsbenodigdhedenwinkels kun je speciaal acrylverfpapier kopen. Je kunt losse vellen kopen, maar er zijn ook acrylverfblokken te koop. Bij een acrylverfblok zijn de papieren aan de rand aan elkaar gelijmd. Zo blijft het papier mooi strak. Na het schilderen kun je het bovenste vel los snijden aan de randen, en dan ligt het volgende vel op je te wachten.

Stevige ondergrond

Je schildert het lekkerst op een stevige, vlakke ondergrond. Als je op losse vellen schildert, is het handig om je papier vast te plakken of te klemmen aan een plank. Je kunt er ook voor kiezen om het papier op te spannen, dat gaat op dezelfde manier als bij aquarelpapier.

Papier vastgeplakt op stevige vlakke ondergrond

Papier vastgeplakt op stevige vlakke ondergrond.

Prepareren met Gesso

Je kunt rechtstreeks op papier gaan schilderen, maar papier heeft een sterk absorberend karakter. Het is sterk aan te raden om het papier eerst in te smeren met Gesso.

Gesso is grondverf voor onder andere acrylverf. Het wordt gebruikt om doeken schilderklaar te maken, maar je kunt het ook op panelen en papier smeren. Gesso heft de zuigende werking van het papier op en geeft gelijk precies de juiste structuur om op te schilderen (niet te glad en niet te stroef). Dankzij Gesso bespaar je flink op de kosten van acrylverf.

Plak of klem je papier eerst vast aan een vlakke ondergrond. Smeer dan met een brede kwast Gesso op het papier. Als je overal geweest bent, kun je met weinig druk nastrijken, net zolang tot je een mooi egaal resultaat hebt.

Gesso op papier

Gesso op papier

Daarna zul je het nog zo’n 24 uur moeten laten drogen. Het vereist dus wat planning. Het is natuurlijk handig om meteen meerdere vellen papier in te smeren, zodat je een tijdje vooruit kan.

Tip

Niet alles wat we maken hoeft het museum in. Soms wil je misschien gewoon lekker een beetje schilderen om wat dingen uit te proberen. Dan kun je ook heel goed schilderen op papier dat niet perse geschikt is voor acrylverf. Zo schilder ik zelf graag in dummy’s, dat zijn een soort schetsboeken.

Schilderen op papier in schetsboeken.

Schilderen op papier in schetsboeken.

Ik smeer de bladzijden dan wel in met Gesso, anders schildert het niet fijn. Het papier gaat wel wat bobbelen en soms plakt de boel een beetje aan elkaar enzo, maar toch heb je zo een hele berg papier die je lekker vol kunt schilderen met probeersels, kleurenstudies en noem het maar op.

Gesso op papier in dummy

Gesso op papier in dummy.

Heel veel plezier met schilderen!

Over de schrijver
Beeldend kunstenaar en 1e graads docent Tekenen.
JOSIANE BATAILLE
Door

JOSIANE BATAILLE

op 02 Mar 2024

dank je voor de goede raad

Reactie plaatsen