Werken met aquarelpotloden: wat heb je nodig?
In deze blog wil ik het met je hebben over wat er allemaal bij komt kijken als je wilt gaan beginnen met het tekenen, of liever gezegd, schilderen met Aquarel potloden. De naam zegt het natuurlijk al, dit zijn potloden waarvan de pigmenten oplosbaar zijn in water.
Studie- of artiestenkwaliteit
Er zijn twee “hoofd verdelingen” binnen deze potloden:
- Study: Studenten kwaliteit, deze zijn van een goede kwaliteit maar bevatten wat minder pigmenten waardoor ze prima zijn om mee te beginnen en goed betaalbaar zijn. De Van Gogh potloden zijn hier een voorbeeld van.
- Artist: Professionele kwaliteit, deze zijn van een hogere kwaliteit en bevatten veel meer pigmenten maar zijn hierdoor meteen duurder in aanschaf. De Derwent Inktense potloden zijn hier een voorbeeld van.
In ieder teken- en schilder medium (Olieverf, Aquarelverf, kleurpotloden etc etc) zijn het de Pigmenten die de prijs van het product bepalen. De pigmenten zijn voor de fabrikanten namelijk het duurste om aan te schaffen.
Maar met de aanschaf van de potloden, ben je er nog niet. Voor het bereiken van een bevredigend resultaat zul je ook heel goed papier moeten kopen…
Aquarelpapier
Goed Aquarelpapier is tenminste 300 gram/m2, van een redelijk dikke kwaliteit dus. Zelf werk ik het meest op 3 soorten merken:
• 1: Cententaire 300 gr/m2 – 31 x 41 cm Cold pressed – grain fin (fijne korrel)
• 2: Fabriano 300 gr/m2 – 23 x 30,5 cm hot pressed – Grana Satina (geen korrel)
• 3: Arches 300 gr/m2 – 23 x 31 cm Cold pressed – Grain fin (fijne korrel)
(De prijzen van de genoemde merken lopen van boven naar beneden op en zijn allen van 100% katoen)
Oke! Nu heb je papier en potloden. Maar je bent er nog steeds niet…
Water en kwasten
Nu heb je nog water en kwasten nodig.
Water zal geen probleem zijn, dit komt gewoon uit de kraan maar een stel goede kwasten zijn ook echt noodzakelijk.
Je hebt vele verschillende soorten aquarel penselen. Ik heb de meest gebruikte vormen voor je op een rijtje gezet:
• Platte penselen: Deze hebben een vierkant en beitelvormig uiteinde. Je gebruikt deze onder andere voor grovere wassingen. En het platte uiteinde gebruik je voor scherpe lijnen.
• Ronde penselen: Deze zal je waarschijnlijk het meeste gebruiken. Als eigenschap hebben zij dat ze veel verf vast houden, waardoor je bredere penseelstreken en wassingen kan maken. Ook de punt van de penseel kan je heel goed gebruiken voor je preciezere werk.
• De Chinese penseel: Deze wordt ook vaak door kunstenaars gebruikt. Deze lijken op de penselen die je gebruikt bij kalligrafen. Ze houden net zoals goede kwaliteit ronde pensen ook veel verf vast. Het verschil is dat ze eindigen in een fijne punt. Je kan deze goed gebruiken als je vloeiende, kalligrafische streken wil maken. Deze penselen behouden ook goed hun vorm. Een veelzijdige penseel dus!
• Slepers of Riggers: zijn ook ronde penselen met lange haren en een fijne punt. Deze zijn heel handig om fijne lijnen en details mee te schilderen.
De maten, ofwel diktes van de penselen kan ik je verder niet aanraden want die zijn afhankelijk van het formaat waarop je wilt gaan werken en of je grover of juist heel fijntjes wilt gaan schilderen.
Maar wat ik je wel kan vertellen is, dat er ook binnen de “Kwasten wereld” veel verschillen in prijzen zijn.
De duurste penselen zijn van echt haar gemaakt maar tegenwoordig zijn er ook synthetische penselen van excellente kwaliteit en hier hoeven ook geen diertjes voor opgeofferd te worden ^^
Bovendien zijn de synthetische penselen tot wel 3 x goedkoper!
Vond je dit een hulpzame blog? Werk jij met of ga je werken met aquarel potloden of heb je het wel eens geprobeerd? Laat het ons weten in de reacties!